Ha fáj a vállad ...

Képtalálat a következőre: „váll rotátor köpeny”


Mit tehetsz, ha fáj a vállad?

Első és legfontosabb, ha edzés közben tapasztalsz fájdalmat, akkor ne erőltesd tovább azt a mozgást, ahol ez kijött. --> Már ott az edzésen se!

Pihentesd 2-3 napig. Ha kényszert érzel az edzésre, max. edzd körbe a sérült részt, de közvetlenül arra a testrészre szigorúan pihenj rá. Egyébként semmi borzasztó dolog nem fog történni, ha 2-3 napig pihensz. És ha elmúlik a fájdalom, akkor újra edzhetsz.

Rosszabb eset, ha nem múlik, stagnál, vagy rosszabbodik. Mivel fájdalommal is jár általában, végre elkezdjük komolyan venni, szakemberhez kellene fordulni. Első körben háziorvos, ő pedig úgy is továbbirányít, ha olyan jellegű a diagnózis.

Mit kell tudni a vállról?

A váll elég különleges ízület, mert nem szalagok, hanem izmok tartják. Négy izom tartja egyben, ennek a neve a rotátor köpeny. E fölött van a deltaizom.
Képtalálat a következőre: „váll delta izom”
A delta izom adja az erőt, a dinamikát, a rotátor köpeny pedig a stabilitásért felelős. Túlerőltetés esetén általában a rotátor köpeny sérül, és akkor ugrik a stabilizáció is, a vállunk valahogy nem működik. Pihentetés hatására ez enyhülni szokott. Hosszabb pihenő hatására viszont az izom gyengülni fog, ha gyenge még jobban instabil. 

Akkor mi a megoldás?

Először is vigyázzunk testi épségünkre, ne edzünk agyatlanul, hogy az sérüléshez vezessen. Ha megtörtént a baj, és tényleg nem múlik el, akkor irány az orvos, aki majd felír fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt, ha kell.
Ha nem ekkora a baj, érdemes kinezio tape-t felragasztatni, mely hatékonyan tud segíteni a rehabilitációban, amely szinte mindig erősítés lesz. És boccs, továbbra sincs élet mozgás nálkül még ebben az esetben sem.

Legközelebb a befagyott vállról is írunk Nektek.

Addig is járjatok edzésre, hozzátok ki magatokból a legjobbat!

Megjegyzések