Vörös szem - jajj

Képtalálat a következőre: „vörös szem”


Nem mindig jelent komoly problémát! Általában kötőhártya gyulladásról beszélünk. Egyik jele a kipirosodott szem, ekkor a szemben lévő erek kitágulnak, és a szemfehérje véreressé válik. Sokszor zavaró viszketés, égő érzés, ödémásodás, könnyezés, néha váladékozás kíséri.

Okok:
Sokféle oka lehet ennek a jelenségnek. Egyik leggyakoribb a megfázás, vagy influenza, lehet oka az allergia, ami fizikai vagy kémiai irritáció is lehet. Bakteriális fertőzés esetén mindkét szemből nagy mennyiségű sárgás genny ürülhet, a vírusfertőzések pedig inkább tiszta, vízszerű folyadék távozását okozzák egyik majd másik szemből. Allergiás reakció hátterében állhat pollen, por, füst, kozmetikum, de fertőtlenítő szer is(!) 
A bakteriális vagy vírusos tünetek fertőzőek, az allergiás eredetű nem fertőző. Ezt érdemes tudni, és aszerint menni közösségbe, ezért jó ha lát orvos is bennünket, hogy ezt megállapítsa.

Kezelés:
Mint írtuk az allergiás eredetű nem fertőz, és úgy általában is döntő részben magától is meggyógyul, de vírusos/bakteriális fertőzés esetén speciális szemcseppet is kaphatunk a szakembertől, aki a kellemetlen tüneteket segít átvészelni ezekkel a cseppekkel (!), nem beszélve róla, hogy ha fertőző --> NE MENJÜNK KÖZÖSSÉGBE! Ne fertőzzünk tovább! Allergiás tünet is lehet igen kellemetlen, melyet szintén orvosi segítséggel sokkal elviselhetőbbé tudunk tenni. Orvos receptre kenőcsöt, szemcseppet írhat fel, melyek gyorsíthatják a gyógyulást, és elviselhetőbbé tehetik a jelentkező kellemetlen tüneteket. Természetesen vannak otthoni gyógymódok is. Egyike ezeknek a kamillás borogatás, mely igen népszerű és hatásos, DE előtte nem árt megbizonyosodni, hogy a kamillára se vagyunk allergiások, mert ha igen, csak tetézzük a bajt(!) Ezekben az esetekben kerüljük a sminkelést, a kontaktlencse viselését, és ügyeljünk a gyakori kézmosásra is.


Szóval, semmi para, de figyeljünk oda a tünetekre, és foglalkozzunk vele, különösen, ha gyakran kerülünk ebbe a helyzetbe!

Megjegyzések