Ha már unod a húst - egyél mást

Egy jó kis receptötletet osztunk meg. Mert ha már unod a húst, akkor egyél mindenképp mást, de ettől függetlenül lehet fehérjetartalma is a választott ételnek.

Már többször írtuk, hogy fehérjeforrásként nem csak a hús jöhet szóba. Kiváló fehérjeforrások a hüvelyesek. Ebbe a kategóriába tartozik az összes bab, borsó, lencse, ráadásul magas a rosttartalmuk és még egészséges szénhidrátok is egyben. Szóval nem egy rossz választás. A gomba is kiváló fehérjeforrás, különösen a barna és fehér csiperkegomba, valamint a laska gomba. Mi emberek ezeket a forrásokat felhasználva saját fehérjeszerkezetet állítunk elő. A bevitt táplálékot elemeire bontjuk (aminosavakra) és abból új fehérjét állítunk elő. A fehérjéknek fontos szerepük van a szövetépítésben (izmok, szövetek), a vízmegkötésben, a sav-bázis egyensúly szabályozásában. Ezen kívül számos anyag alkotórészei és több vegyület képződéséhez is szükségesek.


Borsópörkölt gombával



Hozzávalók:

  • 15 dkg barna csiperke gomba
  • 15 dkg fehér csiperke gomba
  • 30 dkg zöldborsó
  • kisebb fej vöröshagyma
  • ízlés szerint paradicsom, paprika (hegyes csípős is lehet)
  • só, fűszerek
  • étolaj
Elkészítés:
Csinálj pörköltalapot pont úgy ahogy szoktad, ugyanazokat az ízeket használd, amit szeret a család. Ha elkészült, a feldarabolt gombát helyezd be az alapba a borsóval együtt. Negyedóra, 20 perc alatt összefő minden. Tálalhatod, amit szerettek.... Jók a tésztafélék hozzá, tarhonya, vagy rizs. Gyors, egyszerű és finom!


Egészségetekre!😁

Megjegyzések