A nyújtásról I.

A nyújtás fontosságáról nem tudunk leszakadni. Minket is érnek benyomások, rosszak, jók egyaránt, így mostanában ez folyton előjövő téma. A nyújtást kötelező elvégezni, ha testedzést végzel. Nem lehet elhagyni, mert sérüléshez vezet. Konkrétan a bemelegítés és a nyújtás teszi tökéletessé az edzésedet(!) 

Nincs jó hírem, a nyújtás nem választható, hanem kötelező eleme az edzésnek. A stretching igazából bármennyi idősen végezhető, és abszolút egészséges, ezt csak agyatlan gyakorlatokkal lehet elrontani, ha valaki nem veszi figyelembe életkori és fizikai sajátosságait. Ettől függetlenül nem szabad félni tőle, mert egészségünk támogatója.

A mozgás mindig az izmok összehúzódása által valósul meg. A mozgató szervrendszer felépítéséből adódóan, amikor egy izom vagy izomcsoport összehúzódik, azzal egyidejűleg az antagonista (ellentétes) izmok ellazulnak és megnyúlnak. (pl. bicepsz-tricepsz) Mivel a legtöbb ízület ellentétes irányú mozgásokra is képes, egyes izmok megfeszítésével más izmokat nyújtani tudunk. 


Képtalálat a következőre: „biceps”

Megkülönböztetünk:
  • dinamikus és statikus nyújtást.
Dinamikus nyújtást tudományosan bebizonyították, hogy hatékonyságát tekintve az edzés elején érdemes végezni, mikor a testet felkészítjük az elkövetkezendő munkára.  A dinamikus nyújtás sajátossága, hogy ismétlésekkel végezzük a nyújtó mozdulatot. Igyekezve kitolni a mozgáshatárt és jobban nyújtani a megcélzott izmot vagy izomcsoportot az ismétlő mozdulatokkal. Például egy álló előrehajlításnál a combhajlító izmokat nyújtjuk. Minden egyes ismétlésnél valamivel mélyebbre igyekszünk hajolni, így a nyújtás még intenzívebbé válik. 

Dinamikus nyújtás során folyamatos ismétlések következtében megfeszítjük az izmot, majd ellazítjuk. Ezáltal egy enyhe lendület is keletkezik, melyet kihasználva a nyújtóerőt fokozzuk. Igen szép eredményeket lehet ezzel elérni. Ezek a gyakorlatok jelentős részben mobilizálnak is minket, így egészségünk megőrzésének fontos elemei lehetnek. Tehát a fő cél, az izom nyújtása mellett, javítják a mozgáskoordinációt, fejlesztik a mozgástartományt, és az idegrendszer visszajelzést kap az adott terület kihasználhatóságáról.

A dinamikus nyújtást is el lehet rontani, ún. túlnyújtással, ami sérüléshez vezet. Épp ezért nagyon fontos a testtudat. DE nem szabad félelemből, vagy kényelemből a nyújtást száműzni az életünkből, hiszen egészségünk is múlhat rajta.

Képtalálat a következőre: „hamstring stretching”
a térd egyenes (!)

Pl. az említett combhajlító izmok rövidsége komoly veszélyeket hord magában, aminek minden ülőmunkát végző ki van téve. Gerincproblémán túl, már komolyabb betegség is köszönhető ennek, pl. a gerincsérv. És a gerincsérv nem a gerinc további nyitásával orvosolható(!), mint azt hiszik.


folytatjuk....



Megjegyzések