Nyújtásról II.

Folytatjuk a témát. Mint említettük a nyújtás nem választható, hanem kötelező eleme az edzésnek (!)


Előző cikkünkben a Dinamikus nyújtásról beszéltünk, illetve megemlítettük, hogy az izületek általánosságban engedik a kétirányú mozgást, így egyszerre dolgoznak az ellentétes izmok. Az egyik ellazul, a másik megfeszül egy gyakorlat hatására. Egy másik hatására ellentétesen. Maga a mozgás a folyamatos izommunkának köszönhető.

Képtalálat a következőre: „static stretching”

Ma a statikus nyújtásról lesz szó:
A dinamikus nyújtással szemben a statikus nyújtásra az jellemző, hogy a felvett testhelyzetet kitartjuk. Nincs utómozgás, mint a dinamikus nyújtásnál. A statikus nyújtás ugyanúgy megköveteli a testtudatot. Ha ugyanis fogalmad sincs a testedről, ezt a nyújtást is el lehet rontani. Egy kényelmes testhelyzetben nem lehetséges, hogy a nyújtás végbemenjen. Szükséges megtalálnunk azt a pontot, ahol már nem kényelmes a testhelyzet, és ezt kell kitartani.
A statikus nyújtás során megpróbáljuk lélegzetvételről lélegzetvételre növelni az izom hosszát. A módszer azért hatékony, mert a nyújtás fokozatos, és lassú, ezért szép lassan engedelmeskedik az izomzat, és nyúlik. Nem rángatjuk az izmot, így a nyújtási reflex sem indul be, nem lesz húzódás, sem szakadás, ami mindig a túlnyújtás következménye. A kitartott pozíció a 10 mp-től több percig is eltarthat egyéntől és felkészültségtől függően.

Kapcsolódó kép

Mivel a statikus nyújtás egyik jellemzője, hogy nyugodt elmeállapotban a leghatásosabb, így inkább az edzés végére valók. Tapasztalatból mondjuk, hogy bizonyos elemeit viszont lehet edzés elején alkalmazni, sőt ajánlott. Különösen, mikor szükséges egy-egy izomcsoport nyújtott állapota (pl. balett, stb.)

Edzéseinken mi nem sumákoljuk el a nyújtási időt, mind a bemelegítés részeként, valamint az edzés végén is hagyunk rá időt, és egyik edzőnk sem híve a nyújtás elhagyásának.

Természetesen a nyújtások tovább bonthatók különböző szempontok alapján. Néhányat majd bemutatunk a következő cikkünkben.

Hamarosan folytatjuk....



Edzéseink látogathatók:


Megjegyzések